Whiskey en het glas

 

Als je een echte whiskey liefhebber bent, dan is er niks fijner dan je favoriete whiskey pakken en deze in je lievelingsglas schenken. Maar gebruik je wel het goede whiskey glas? Whiskey is zoals je weet een enorm complexe drank en het kan lastig zijn om alle nuances te herken. Als je bijvoorbeeld een rokerige single malt drinkt kan het lastig zijn om andere geuren en smaken te herkennen. Dit komt omdat je het verkeerde whiskey glas gebruikt.

Het perfecte whiskey glas

Een whiskey heeft ruimte nodig om te kunnen ademen, daarom zie je mensen vaak hun whiskey walsen. De zuurstof die dan bij je whiskey komt helpt de verschillende aroma’s vrijkomen. Dat is natuurlijk super, maar als je uit een tumbler glas drinkt ontsnapt er een hoop door de grote opening.
Je wilt dus een whiskey glas met een bolle bodem die vervolgens afloopt in een smalle mond. De smalle mond zorgt ervoor dat de aroma’s richting je neus worden geleid en jij optimaal van je whiskey kunt genieten.

Top 3 whiskey glazen

  1. Glencairn: De meest bekende en populaire whiskey glazen die je in deze top 3 zult vinden. Het Glencairn glas word sinds 2001 geproduceerd en word ondertussen door bijna alle grote distilleerderijen gebruikt. Als je wel eens naar een whiskey festival bent geweest dan zal je hoogst waarschijnlijk uit een Glencairn glas gedronken hebben.
    Het glas staat op een klein en dik voetje en is bol van onder. Deze bolling maakt het walsen van je whiskey makkelijker en zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof bij je whiskey komt. Vervolgens loopt hij af in een smalle mond. Als je een slok neemt zal je merken dat je neus precies in de opening van het glas komt. Zo kan je alle kenmerken van je whiskey optimaal herkennen.
  2. Norlan: Deze unieke whiskey glazen zijn ontstaan uit een kickstarter campagne. Een hele succesvolle campagne. Het is een dubbelwandig glas, waardoor je whiskey op zijn optimale temperatuur blijft. De vorm is van binnen vergelijkbaar met het Glencairn glas, met één aanzienlijk verschil. Op de bodem van het glas zitten een aantal welvingen. Deze welvingen zorgen ervoor dat er meer zuurstof bij je whiskey komt tijdens het walsen.
  3. NEAT: Ook deze whiskey glazen zijn ontstaan uit een succesvolle kickstarter campagne. De ontwerpen van het glas was vooral gefocust op het afdrijven van de ethanoldampen die vrij komen. Ethanoldampen zorgen voor de prikkende sensatie in je neus als je een whiskey ruikt. Omdat geur zo’n belangrijke rol speelt bij het herkennen van smaken, wil je dit dus voorkomen.
    De NEAT whiskey glazen zijn een bolletje met een smalle opening. Aan de opening zit rondom een brede lip die heel schuin omhoog afloopt. De ethanoldampen drijven af via de lip, waardoor je de prikkende sensatie in je neus enorm vermindert.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.