Italiaanse wijnen


Italië heeft een wijncultuur die zich uitstrekt over een periode van enkele millennia. Al voor de jaartelling begon waren de Italianen met wijnen bezig. Tot op de dag van vandaag is het land nog altijd één van de drie grootste producenten van wijn op de wereld. De verschillende wijnen die uit De Laars komen, worden dan ook over de hele wereld gedronken. Ook in Nederland zijn de wijnen zeer populair. Wat is toch de reden dat de wijnen uit dit land het altijd zo goed doen? Waar komen de karakteristieke kenmerken vandaan?

De ideale omstandigheden voor wijn
Het klimaat in Italië is ideaal voor het produceren van goede wijnen. In de eerste plaats speelt het aantal zonuren natuurlijk een belangrijke rol. Dit helpt de druiven te groeien en een goede smaak te ontwikkelen. De Italiaanse wijnen hebben echter ook baat bij de koele lucht die zowel uit de bergen als van zee komt. Daardoor hebben de verschillende Italiaanse wijnen uit verschillende delen van het land ook elk hun eigen karakteristieke smaak. Dit heeft geleid tot de meer dan twintig soorten die te onderscheiden zijn.

De echte Italiaanse wijn
Niet elke wijn kan de echte Italiaanse wijn worden genoemd. Daarvoor zijn verschillende autoriteiten in het leven geroepen die elke een keurmerk kunnen uitgeven aan een wijn. Dit heeft geleid tot zo’n 425 wijnen uit Italië die van het hoogste niveau zijn en beschermd worden als echte Italiaanse wijn. Tegenwoordig komen uit Italië bovendien ook wijnen die met buitenlandse druivensoorten zijn gemaakt. Wat voor hele nieuwe lichtingen heeft gezorgd in de afgelopen decennia. Ook dit is meer dan de moeite waard. Het wijnhuis Frescobaldi is één van de bekendste wijnhuizen van Toscane. De wijn van Frescobaldi worden over de hele wereld geroemd.

Verschillende manieren van produceren
De vele verschillende soorten Italiaanse wijnen zijn te koppelen aan de verschillende wijnregio’s van het land. Het verschil in de wijn zit hem niet alleen in de omstandigheden en het klimaat. Ook is het zo dat er een groot verschil bestaat in de manier van produceren van de wijnen. Zo zijn er regio’s in het noorden die heel modern werken en de laatste technieken gebruiken. In andere delen van het land wordt nog altijd op een wat meer traditionele manier gewerkt. Al komen daar wel ook de betere soorten vandaan.

Veel te leren
De Italiaanse wijncultuur is flink uitgebreid en er is nog veel meer over te vertellen. Wat houden bijvoorbeeld de verschillende keurmerken in? Hoe is dit uiteindelijk te merken aan de smaak van de wijnen? Het zijn vragen die te beantwoorden zijn door vooral veel over de wijnen te leren en ze zelf te proeven. Zo zal bijvoorbeeld al snel duidelijk worden wat juist de Barolo zo bijzonder maakt en waarom deze niet te vergelijken is met welke andere wijn op aarde dan ook. Dit is natuurlijk aantrekkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *