Is aardappel vodka beter dan graan vodka? Wij zochten het uit!

Is aardappel vodka beter dan graan vodka? Wij zochten het uit!   

Vodka, heerlijk! Een perfecte drank om je cocktails mee te mixen. Het is echt een sterke drank die je in je kast moet hebben staan. Lang houdbaar en heel veelzijdig. Maar wat is nou het verschil tussen aardappel vodka en graan vodka? Dat antwoord lees je hier.

Vodka of wodka? Wat is het nou? Het is alle twee hetzelfde, maar de russen zeggen het met een w en de engelse met een V. Op z’n Fins schrijven we votka.

Graan vodka

Je kunt vodka maken van granen en aardappelen, maar graan is de meest voorkomende en populairst. Het graan wordt ontkiemd, dan komen er suikers vrij. Met behulp van gist wordt dat gefermenteerd en dan gedestilleerd. Dit proces kun je ook met spelt, tarwe, rogge, gerst en mais doen. Absolut Vodka en Grey Goose zijn graan vodka’s.

Aardappel vodka

Je kunt ook vodka van aardappelen vinden (of zelf maken!). Maar dat levert in liters wel minder op. 100 kilogram aardappelen geeft maar liefst 30% minder vodka op dan graan doet. Toch zijn er nog genoeg distilleerderijen die vodka van aardappelen maken. Zoek je een vodka van aardappel? Dan moet je richting de meer onbekende merken gaan.

Wat is lekkerder

Dat is echt smaak. We kunnen niet het een boven het ander aanraden, want dat moet je zelf gaan uitzoeken. Dat is overigens ook super leuk om te doen. Koop daarom niet te grote flessen, zodat je het kan proeven. Probeer ze ook altijd puur, zodat je weet wat het met je mixdrankje doet. Misschien leuk voor een proeverijtje? Uiteindelijk vind je de fles vodka die bij jou past.

Cocktails met vodka

In Rusland wordt vodka misschien vaak puur gedronken, maar in Nederland mixen we het toch liever met andere (fris)dranken. En dat is ook heel erg lekker om te doen. Het leuke aan deze drank is dat hij zo veelzijdig is en dat je hem juist in allerlei verschillende cocktails kan gebruiken. Met een fles kun je alle kanten op. Zo kun je de bekende Cosmopolitan maken, na het avondeten een White Russian of Espresso Martini, of de echte vrouwencocktail Lady Red Cheeks, waar je overigens wel veel ingrediënten voor nodig hebt. Wil je niet zoveel in huis halen? Dan kun je hem ook lekker mixen met tonic of maak een vodka martini. Onze favoriet: de moscow mule. In ieder geval met een fles vodka kun je heel veel lekkere cocktails maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *