De gevaren van alcohol

Een lekker wijntje bij het eten. Nog even een biertje drinken na de voetbalwedstrijd. Een koud drankje op het zonnige terras. Allemaal voorbeelden waaruit blijkt dat het drinken van alcohol vrij normaal is geworden. Wees altijd voorzichtig, want alcohol is niet zo onschuldig als men doet vermoeden.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust wat alcohol precies met je lichaam doet. Het gevolg van alcohol, dronken worden, is vaak het enige waar men rekening mee houdt. Al het alcohol dat je consumeert komt terecht ik je bloed. Via het bloed bereikt de alcohol uiteindelijk de hersenen met als gevolg dat de hersenen verdoofd worden. De hoeveelheid alcohol die je drinkt bepaalt de gevolgen van de verdoving. Bij de eerste twee glazen zullen er kleine waarnemingsveranderingen en een vertraagde reactievermogen ontstaan. Vervolgens zal je gedrag veranderen. Je overschat jezelf en je wereld wordt steeds kleiner. Je kunt je alleen focussen op wat je aan het doen bent en zult de omgeving minder waarnemen. Ga je nog meer drinken, nu hebben we het over 7 tot 15 glazen, dan zal je je emotioneel anders gaan gedragen. Daarnaast zal misselijkheid kunnen optreden met als gevolg braken. Wanneer je nog meer zult drinken dan dit zullen zintuigen uitvallen. Waarnemingen komen niet meer binnen. Wanneer er echt teveel alcohol de hersenen bereiken heb je kans bewusteloos te raken of zelfs een ademhalingsstilstand op te lopen. In het ergste geval zal je in een coma raken of zelfs overlijden.

Bij eenmalig alcoholgebruik zal de schade vaak te overzien zijn. Wanneer je vaak alcohol consumeert kunnen er lange termijn problemen ontstaan. De alcohol in je bloed zal niet alleen de hersenen, maar ook andere organen zoals het hart, nieren, lever en darmen bereiken. Deze organen zullen beschadigen met als gevolg dat je een verhoogde kans hebt op het krijgen van kanker, verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen of geheugenstoornissen.

Zolang je af en toe alcohol consumeert zal er niet zoveel aan de handzijn. Zorg er altijd voor dat je het drinken zelf in de hand hebt. Alcohol heeft een verslavende werking. Er worden veel mensen met een alcoholverslaving behandeld in een afkickkliniek. Kortom, drink met mate!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.