Armeense wijnen

Misschien is een Armeense witte wijn kopen niet het eerste waar je aan denkt als je een keus moet maken uit verschillende wijnen. Toch is het de moeite waard om je eens in de wijnen van Armenië, een vergeten wijnland, te verdiepen.

Armenië is een van de eerste plekken ter wereld waar wijn werd gemaakt. Volgens de historici worden Armeense wijnen al zeker 6000 jaar gemaakt. Vandaag de dag zijn Armeense wijnen overal ter wereld te vinden en nu ook in Nederland. Ben je benieuwd wat deze wijn nou zo speciaal maakt en hoe je het best kunt genieten van deze prachtige wijnen uit dit land? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

De geschiedenis van de Armeense wijn

Centraal in de Armeense wijn geschiedenis en het land staat de berg Ararat. Dit is plek, volgens de bijbel, waar Noah en zijn ark vast kwamen te zitten na de grote overstroming. Al sinds de oudheid zijn hier de meest mooie wijnen van Armenië te vinden. Een Armeense wijn kun je herkennen aan zijn stevige maar ook sprankelende afdronk. Afhankelijk van het type wijn natuurlijk. Zijn specifieke smaak is te danken aan de vruchtbare grond, die bestaat uit vulkanisch steen en puimsteen van de berg Ararat. De vruchtbare grond, boordevol mineralen vormt de perfecte bodem voor de druiven en haar wijnranken.

Wijnhuizen en druifsoorten

In Armenië zijn verschillende wijnhuizen te vinden die Armeense wijnen op een traditionele of moderne manier produceren. De wijnen worden gemaakt van zowel traditionele druifsoorten als Merlot of Chardonnay maar ook van inheemse druivensoorten. Druifsoorten die hier voorkomen zijn de Arneni Noir of bijvoorbeeld de Hagtanak.

Proef de Armeense Cultuur

Ondank het feit dat Armenië al vele eeuwen bekend staat als wijnland, is de West-Europese wijncultuur haar een beetje vergeten als producent van goede wijnen. Het is daarom hoog tijd om de Armeense wijn in de spotlight te plaatsen. In deze wijnen kun je de eeuwenoude tradities proeven en de wijncultuur van een prachtig land. In 2011 vonden archeologen s werelds oudste restanten van wijnproductie in de grotten van een stad in Armenië! Het is vastgesteld dat deze eerste wijnmakerij al 4000 jaar voor christus wijn produceerde. Vooral tussen 1940 en 1980 vierde de wijnproductie in Armenië zijn hoogtijdagen. Hierna vielen de wijnen van dit land weg in wat men obscuriteit kan noemen.

Ondertussen zijn de wijnen weer in opkomst en worden de Armeense wijnen over de hele wereld erkend door vinologen en wijnliefhebbers. Doe jezelf dus een groot plezier, ga een Armeense witte wijn kopen en geniet van deze smaakvolle witte en rode wijnen.

Bron: Drinkrituals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *