3 tips om de juiste dessertwijn te kiezen

Hoeveel je ook hebt gegeten, we zeggen nooit nee tegen een toetje. Ga je binnenkort een groots diner organiseren voor je familie of vrienden? De voorbereiding is het halve werk, toch? Bij een echt diner, hoort een dessert. Of je nu voor chocoladetaart of crème brûlée kiest, het is belangrijk dat je de juiste dessertwijn bij het toetje kiest. Om je een klein beetje op weg te helpen, zetten we drie handige tips voor het kiezen van de juiste dessertwijn voor je op een rij. 

Basisregels

Als je een echte wijnliefhebber bent, weet je vast dat het eten nog lekkerder gaat smaken als deze gecombineerd wordt met de juiste wijn. Voor het combineren van wijn met spijs zijn er een aantal basisregels opgesteld. Als je een zoet gerecht serveert, kun je deze het beste met een zoete wijn serveren. Je kiest namelijk bij het combineren voor evenwicht en harmonie. Een zoete wijn bij een zoet gerecht en een zure wijn bij een zuur gerecht. Maar je hoeft je niet altijd aan deze basisregel te houden, soms kan het ook lekker zijn om een hele andere wijn bij de maaltijd te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een lichte wijn bij een zwaar gerecht. 

Verschillende soorten desserts

Heb je een lekker dessert gekozen? Dan vraag je je vast af welke heerlijke dessertwijn je nu bij dit gerecht kan serveren. Er zijn verschillende soorten toetjes en bij elke variant past een andere soort wijn.

  • Romig ijs

Kies je voor een romig toetje als tiramisu of crème brûlée? Zo’n zacht dessert kun je het beste combineren met een zoete wijn met een zachte smaak.

  • Chocoladetoetje

Niets is zo lekker als een heerlijk chocoladedessert, maar het kan erg lastig zijn om er de juiste wijn bij te vinden. Ga het liefst voor een rode wijn als je chocolademousse of -taart serveert. Een sherry of versterkte rode dessertwijn kan natuurlijk ook. 

  • Fruitig dessert
    Ga je voor een fruitig toetje? Dan heb je in de meeste gevallen te maken met een zure smaak. Nu kun je kiezen voor een zure wijnsoort, maar een lichte zoete wijn doet het altijd ook erg goed. 

Lekkere dessertwijnen

Er zijn heel veel verschillende soorten dessertwijnen waar je uit kunt kiezen. Voordat je naar de slijterij gaat, kan het geen kwaad om alvast een beetje te oriënteren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Tokaji dessertwijn. Deze wijn wordt gemaakt in Hongarije en er zijn veel verschillende varianten op de markt gebracht. Naast Tokaji is Sauternes een bekende witte dessertwijn. Het is misschien wel de bekendste van de wereld. Deze wijn staat bekend om zijn verrassende smaak en om het feit dat hij bij veel verschillende soorten desserts kan worden gecombineerd. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *