Postmix machine kopen?

Wat is een Postmix machine?

Iedereen is ze wel eens tegen gekomen. Of dat nou bij je favoriete fastfood keten was of bij een “all you can eat” restaurant, we hebben allemaal wel eens zo’n machine gebruikt of gezien waar je drankje uitkomt. Alleen vraag je je waarschijnlijk af: hoe heet zo’n apparaat eigenlijk? Je denkt waarschijnlijk al gauw aan een soort van tap, hier lijken ze natuurlijk ook op, maar het heet een Postmix machine. Ze zijn onwijs handig voor bijvoorbeeld zelfbediening. Zo kunnen klanten hun eigen drankje inschenken en dat scheelt werk voor het personeel. Heel interessant natuurlijk, maar hoe werkt zo’n Postmix machine eigenlijk en wat voor drankjes kan je er mee maken? In deze blog wordt dat allemaal duidelijk!

Hoe werkt een Postmix machine?

Je zou verwachten dat in de Postmix machine de drankjes die eruit komen al ergens in een tank zitten opgeslagen, maar dat is niet het geval! Hij werkt namelijk als volgt…

Voor het maken van de drankjes gebruikt de machine zogenaamde “bag-in-boxen”. Dit zijn dozen met als inhoud vijf, tien of twintig liter en zitten vol met geconcentreerd siroop in de smaak van het gewenste drankje. De machine filtert en koelt leidingwater. Hier wordt koolzuurgas aan toegevoegd en wordt vervolgens gemixt met de siroop om zo het drankje ter plekke te maken. Dit mixen met de siroop gebeurt in de tapkraan terwijl het glas vol wordt getapt. De verhouding hiervan is meestal één gedeelte siroop op vijf delen sodawater, maar dit kan altijd naar wens bijgesteld worden.

Om het sodawater en het gehele circuit in de machine op temperatuur te houden, gaat het voortdurend rond door de Postmix machine. Wanneer er een drankje getapt wordt, wordt het met siroop gemixte sodawater uit het circuit gehaald en wordt weer bijgevuld met nieuw water. Dit wordt uit de zogeheten carbonator gehaald. Dit is het gedeelte wat het water met het koolzuurgas mengt.

Wanneer de siroop in de bag in box leeg is, stopt de Postmix machine automatisch met het toevoegen van siroop en komt er alleen water uit de tap. Er kan een nieuwe box op worden aangesloten en de machine is weer klaar om te schenken. Je kan er zelfs met een omschakelaar voor zorgen dat je twee dozen aan kan sluiten op dezelfde pomp. Zodra er een doos leeg is schakelt de machine automatisch om naar de nieuwe doos, doordat er in de lege een vacuüm ontstaat wat de Postmix machine herkent. De lege doos kan worden vervangen om zo continu door te kunnen blijven tappen.

Hoe bedien je een postmix machine?

Er zijn verschillende soorten bedieningen voor een Postmix machine. Zo zijn ze er bijvoorbeeld waarbij je je glas of beker tegen een soort lepel aan moet duwen om je drankje te laten schenken, maar ook waarbij je simpelweg je beker neerzet onder de tap en op een knop drukt.

Welke drankjes kan een Postmix machine maken?

Afhangend van welk type Postmix machine je hebt, kan deze allerlei verschillende dranken schenken, zowel koolzuurhoudende als platte dranken. Deze optie verschilt per type machine. Mogelijke drankjes zijn:

  • Frisdranken zoals Cola, 7up of fanta
  • Vruchtensappen zoals appelsap of sinaasappelsap
  • Alcoholdranken

Kortom, een Postmix machine biedt veel mogelijkheden en plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *