Hoe wordt whisky gemaakt? Wij vertellen het je

Whisky wint steeds meer aan populariteit. Het is een drank die talloze variaties kent en die in verschillende landen wordt geproduceerd. Flessen kun je kopen voor bedragen die liggen tussen de 20 tot wel duizenden euro’s. Dat komt doordat whisky een complexe drank is waarop tijd, het rijpingsproces en manier van productie heel veel effect kunnen hebben. Geniet jij ook wel eens van een heerlijk glas whisky? In dit artikel nemen we je mee door het maakproces van whisky, van begin tot eind.

Wat is whisky?

Voordat we uitleggen hoe whisky precies wordt gemaakt, is het belangrijk om te weten wat voor drankje het is. Whisky is een gedistilleerde drank die uit drie basis ingrediënten bestaat: graan, gist en water. Je kunt in het productieproces verschillende graansoorten gebruiken zoals gerst, maïs, rogge en tarwe. Uiteraard heeft deze keuze effect op de smaak. Per whiskysoort kan de graansoort verschillen, zoals in de single malt of bourbon. Whisky bevat altijd minstens 40% alcohol. Bepaalde whiskysoorten moeten volgens specifieke regels worden gemaakt, maar dit is niet altijd het geval. Eindproducten kunnen dus wezenlijk van elkaar verschillen.

Het productieproces

De bekendste landen die whisky produceren zijn Schotland, Ierland en Amerika. Maar overal ter wereld wordt whisky geproduceerd! Er bestaat ook Indiase, Nederlandse en Japanse whisky. Het productieproces kent vijf verschillende stappen.

  1. Mouten

In stap 1 wordt de graansoort gemout: er wordt water aan de graansoort toegevoegd en dit blijft een aantal dagen weken. Soms gebeurt dit nog handmatig, maar meestal is dit een mechanisch proces. Door dit proces wordt het aanwezige zetmeel in het graan omgezet naar suiker.

2. Beslag maken

Het gemoute graan wordt gemalen, zodat alle vuiltjes, zandkorrels en steentjes verdwijnen. Wat overblijft is een grove meelsoort die men ook wel grist noemt. Van dit meel wordt een beslag gemaakt door er heet water aan toe te voegen. Dit resulteert in een soort suikerwater, wat gebruikt wordt voor de volgende stap.

3. Vergisten

Het suikerwater moet vergisten. Er wordt gist aan toegevoegd zodat de suikers omgezet worden in alcohol, waardoor het op een soort bier gaat lijken met 7 tot 10 procent alcohol. De gist die gebruikt wordt heeft effect op de uiteindelijke smaak.

4. Distilleren

Het bier dat het resultaat was van de vorige stap, kan nu gedistilleerd worden. Tijdens distillatie wordt de vloeistof verwarmd waardoor verdamping optreedt. Deze damp wordt opgevangen en naar een speciale ruimte geleid waar de damp condenseert (druppels vormt) en dus vloeibaar wordt. Dit is een alcoholische vloeistof van ongeveer 20 procent alcohol. Hierna wordt het nogmaals gedistilleerd waarbij een alcoholische vloeistof van 70 procent alcohol ontstaat. Deze vloeistof wordt opgesplitst in verschillende delen waarvan een beperkte hoeveelheid ook daadwerkelijk het eindproduct zullen vormen.

5. Rijpen

De laatste stap die gezet moet worden voordat de overgebleven drank whisky genoemd mag worden, is de rijping. Whisky moet minimaal 3 jaar op eikenhouten vaten rijpen – langer mag natuurlijk ook. Door de tijd in het vat verfijnt de kleur, geur en smaak. Hierna is hij klaar om gedronken te worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *