Hoe bewaar je je wijn optimaal?

Wijn op de juiste temperatuur en in de beste omstandigheden bewaren is niet makkelijk maar wel nodig om er maximaal van te kunnen genieten. Om wijn correct te bewaren moet je met heel wat factoren rekening houden. Zeker als je van plan bent (kwaliteits-)wijn voor enkele jaren te bewaren.

Het bewaren van wijn

Slechts een klein aantal landgenoten beschikken over een wijnkelder. Toch is het goed bewaren van je wijn onmisbaar voor zijn houdbaarheid. Maar wat is dan de beste manier voor het bewaren van je wijn als je over geen echte wijnkelder beschikt? Wijn is vaak een impulsaankoop. Meestal worden meerdere flessen wijn gekocht en bewaard. Vergeleken met het bewaren van een fles witte wijn vraagt ​​rode wijn om een ​​andere omgeving. Het belangrijkste is om de wijn niet direct te drinken, maar om hem zo goed mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat de smaak van de wijn zelfs nog verbeterd. Wijn wordt het best bewaard op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, zonder trillingen en maximaal beschermd tegen de schadelijke uv-stralen van de zon.

Goedkope wijn

Goedkope wijnen kunnen onmiddellijk worden geconsumeerd. Ze zijn bedoeld om binnen één tot maximaal twee jaar te worden gedronken. Het heeft nauwelijks zin om ze langer te bewaren. De houdbaarheid van goedkope wijnen is namelijk veel korter dan die van kwaliteitswijnen. 

Het bewaren van rode wijn

Goede wijnen worden meestal gekocht als bewaarwijn en vaak duurder, vooral rode wijn. Als je een fles rode wijn laat staan zullen kleurstoffen, tannines en andere aanwezige stoffen langzaam reageren met de zuurstof in de wijn. Dit merk je als je de fles opent. Bij het inschenken van wijn is het belangrijk om de wijn zuurstof te laten ademen. Het resultaat is dat de ingrediënten en smaken steeds complexer worden. De beste rode wijnen voor conservering  zijn de betere, zwaardere Bordeaux- en Bourgondische wijnen. Je kunt er ook voor kiezen een ingebouwde wijnklimaakast te kopen. Deze kast is gemaakt om je wijn goed te bewaren.

 Hoe witte wijn bewaren?

Witte wijn bewaren is nog moeilijker dan hun rode variant. Witte wijn is namelijk gevoeliger voor zuurstof. Toch kunnen witte wijnen met een goede kwaliteit zoals de betere Riesling en zeker Chardonnay jarenlang bewaard worden zonder aan kwaliteit in te boeten. Mousserende wijnen en standaard witte wijnen kunnen meestal het beste worden geopend en geconsumeerd binnen een jaar na aankoop.

Rosé wijn bewaren

Wijnliefhebbers weten dat rosé wijnen best gekoeld worden, maar wat is nu de beste bewaartemperatuur voor rosé? Roséwijn drink je het beste bij ongeveer 9 graden Celsius. Dit betekent dat de koelkast eigenlijk te koud is, omdat de temperatuur van een gewone koelkast ongeveer 5 graden Celsius bedraagt. Elke soort wijn smaakt het best op de juiste temperatuur en in het juiste glas.

Wijnklimaatkast

Dat maakt de wijnklimaatkast de beste manier voor het bewaren van roséwijnen. In tegenstelling tot rode wijnen van hoge kwaliteit, zal de kwaliteit van roséwijnen verslechteren naarmate ze langer in de fles bewaard blijven. Roséwijn wordt het best onmiddellijk na aankoop gedronken. Een wijnklimaatkast is het meest geschikt om wijn te laten rusten in de beste omstandigheden. Dat is dus op de beste temperatuur en in de beste luchtvochtigheid. Kies best voor een wijnkoelkast kast met twee opbergzones. Dat maakt het mogelijk om twee verschillende soorten wijn (wit en rood) te bewaren op de meest ideale temperatuur.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *