Wanneer je aan een wijn bij het avondeten denkt, denk je al snel aan een Franse, een Italiaanse, een Zuid-Amerikaanse of een Zuid-Afrikaanse wijn. Maar wist je dat buiten deze gevestigde wijnlanden er ook andere, minder bekende, landen zijn die kwalitatief hoogstaande wijnen produceren? Wat dacht je bijvoorbeeld van een Armeense wijn bij het avondeten?
Armenië: een relatief jong land met een lange wijngeschiedenis
Nu vraag je je misschien af: Armenië, waar ligt dat ook al weer? Republiek Armenië, zoals het officieel heet, grenst aan Turkije, Azerbeidzjan, Iran en Georgië. Het land is pas in 1991 een onafhankelijke republiek geworden nadat het, in dat jaar, onafhankelijk is geworden van Rusland. Naast de productie van brandy is Armenië een grote wijnproducent met een opleving tussen 1940 en 1985 onder het toen nog Russische regime. Maar dat er al veel eerder wijn werd geproduceerd in dit land van de Kaukasus, werd bevestigd door een belangrijke archeologische vondst in 2011. De Armeense archeoloog Boris Gasparyan ontdekte in dat jaar in het zuiden van Armenië, nabij het plaatsje Areni in het bergachtige gebied Vayots Dzor, enkele zalen in een grot die uit 4000 voor Christus dateren. Naast zalen die voor godsdienstige rituelen waren gebruikt, werd een wijnkelder ontdekt met onder andere een wijnpers, vergistingspotten en andere gereedschappen die werden gebruikt om wijn te produceren en te conserveren. Bovendien werden in dit zesduizend jaar oude wijnhuis resten van druivenrassen gevonden die nog steeds bestaan en nog worden gebruikt. Bezoek Drinkrituals voor de lekkerste wijnen!
De wijnbouw
Armenië is rijk aan vooral inheemse druivenrassen. Van bijvoorbeeld de Areni en Khindogni druiven worden robuuste rode wijnen gemaakt en van de Kakhet druif een rode zoete wijn. Van de Voskehat druif wordt voornamelijk een zoete witte wijn geproduceerd. En de Kangun druif, die voor de productie van brandy wordt verbouwd, wordt inmiddels ook in witte wijnen verwerkt. En omdat Armenië bergachtig is en hoog ligt, kunnen de wijngaarden tot op een hoogte van wel zeventienhonderd meter liggen. Naast enkele wijngebieden in het Noorden zijn de Ararat vallei met een vulkanische bodem in het Zuidwesten en het Vayots Dzor gebied in het Zuidoosten van Armenië de belangrijkste wijngebieden.
Ben je benieuwd en wil je een Armeense wijn bij het avondeten? Gelukkig zijn de Armeense wijnen, ondanks de nog onterechte onbekendheid, steeds beter verkrijgbaar. En weet je of het avondeten uit vlees, vis of bijvoorbeeld kaas zal bestaan? Laat je dan adviseren door een specialist. Die kan je vertellen welke Armeense wijn je daarbij het beste kan serveren.