Geen diner is compleet zonder goede dessertwijn

Een dessertwijn – de naam zegt het natuurlijk al – is een wijn die gedronken wordt tijdens het dessert. En dat betekent dat het bij andere gerechten minder goed tot zijn recht komt, of juist helemaal niet. Je mag deze richtlijnen volgen of niet, maar het is algemeen bekend dat bepaalde wijnsoorten bepaalde gerechten uitstekend aanvullen. Er zijn mensen die het combineren van gerechten met wijnen erg serieus nemen en dat is terecht. Wat is er nu lekkerder dan een perfecte gebraden steak met daarbij een glas wijn dat ervoor gemaakt lijkt te zijn. Dessertwijn is dus een wijnsoort die specifiek voor bij het toetje is bedoeld. En de mogelijkheden zijn, zoals je hier leest, erg groot.

Wat is een dessertwijn?

Je herkent een dessertwijn aan de zoete smaak. Ze worden gemaakt van allerlei druivensoorten, ook soorten die je anders met een droge wijn zou associëren. Bekende druivensoorten voor deze zoete wijnen zijn Semillon, Viognier, Chardonnay, de Muskaatdruif, de Gewurztraminer en de Sauvignon Blanc. Er worden witte-, rode en mousserende dessertwijnen gemaakt. Sherry is daar ook een voorbeeld van en valt ook onder deze noemer. Het grootste kenmerk van deze heerlijke wijn die bij het dessert geschonken wordt is dus de zoete smaak, en dan is het nog zaak om de juiste wijn bij het juiste toetje te voegen.

Een goede wijn uitkiezen

Het is logisch dat een zoete wijn uitstekend bij een toetje past, maar het is niet zo dat elke dessertwijn naast elk toetje geschonken kan worden. De beste manier om deze twee samen te brengen is door te kijken naar de smaak. Veel dessertwijnen hebben een aroma dat overeenkomt met zoete toetjes. Als je een chocolademousse serveert, dan kies je een wijn met een chocolade achtig aroma. Heb je voor fruit gekozen als toetje? Dan zijn er dessertwijnen met een fruitig bouquet. Hier vind je alvast wat inspiratie en raden we een aantal wijnen aan bij verschillende toetjes.

  1. Toetjes met chocolade

Uiteraard houden we van toetjes met chocolade en omdat deze vol van smaak zijn, hoort daar ook een volle dessertwijn bij. Je zoekt een versterkte wijn, zoals port of sherry. Kies je een te zachte wijn, dan gaat de chocola overheersen en komt de smaak van de wijn niet goed naar boven. Port, sherry, een grenat rouge (rood) of een vin doux natures (wit) zijn allen uitstekend.

  1. Toetjes met room

Voor romige toetjes kies je een romige en zachte dessertwijn. Kies je voor een te zure wijn, dan gaat de smaak van het romige toetje verloren. Voorbeelden van een geschikte combinatie zijn Casa Silva Late Harvest, Muscat, Sauternes of een twintig jaar gerijpte port.

  1. Toetjes met fruit

Serveer je fruit als toetje, dan zoek je een frisse en een lichte dessertwijn, zoals een Moscato d’Asti, Muscat de Beaume Venise, een Dulce Sauvignon Blanc en een Auslese Rieslingwijn bij een dessert met citrusvruchten. Heb je de goede combo te pakken, dan wil je niet meer terug.

Heb je een ander idee voor een toetje? Kijk dan welke wijn daarbij past op www.flesjewijn.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *