Duitsland: Een Onbekende Parel Qua Wijnland?

Duitsland is een land met een rijke geschiedenis. Niet alleen in politiek en economisch opzicht, maar ook wat betreft wijn. Duitsland staat namelijk bekend om zijn uitstekende wijnen. Zoals de rode wijn Riesling, de rose duitsland Spätburgunder of de witte wijn Müller-Thurgau. Maar hoe kan het dat dit land zo onbekend is als parel qua wijnland?

In dit blog artikel leggen wij uit waarom Duitsland minder bekend is als wijnland, maar niet per definitie minder goed is als wijnland!

Weinig wijn export

Eén van de redenen kan zijn dat Duitsland niet veel (internationale) wijnmarkten heeft. Het exporteert dan ook maar een klein percentage van zijn wijnen. Slechts ongeveer 15% van de Duitse wijnen wordt geëxporteerd. Dit is natuurlijk vergeleken met andere wijnlanden erg weinig. Bijvoorbeeld, Frankrijk exporteert ruim 50% van zijn wijnen.

Ook vergeleken met wijnlanden buiten europa zoals  Chili en Australië, is het aandeel van Duitsland qua export laag. Dit komt mede doordat Duitsland nog niet zo lang geleden wijn begon te maken. De eerste wijngaarden werden pas in de 19e eeuw aangelegd. Dit in tegenstelling tot wijnlanden als Frankrijk en Italie die al eeuwenlang bekend staan om hun uitmuntende wijnen.

Weinig wijn reclame

Een andere reden kan zijn dat Duitsland minder bekend is, omdat het niet veel reclame maakt voor zijn wijnen. Het laat de wijnen liever spreken voor zichzelf. Bovendien, Duitsers drinken gemiddeld meer wijn dan andere Europeanen. Dit komt omdat wijn in Duitsland een gewoon dagelijks drinken is, in plaats van iets dat alleen op bijzondere gelegenheden wordt gedronken.

Dit is ook te merken aan de prijzen van de wijnen. Ze zijn namelijk een stuk lager dan bijvoorbeeld in Nederland of België. Dit komt doordat er geen belasting wordt geheven op wijn in Duitsland. Hierdoor is wijn voor iedereen toegankelijk en is het niet alleen voorbehouden aan de rijkere bevolkingsgroep.

Een onbekende parel

Kortom, Duitsland is een onbekende parel qua wijnland. Maar misschien is dat juist wel de charme van dit land. Het is een land met veel verschillende en unieke wijnen, die nog vrij onontdekt zijn door het grote publiek. Dus let bij je volgende bezoek aan de winkel eens goed op de Duitse wijnen. Wie weet ontdek jij binnenkort wel een nieuwe favoriete wijn uit Duitsland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.