Alles over Tequila

Bij Mexico denk je waarschijnlijk aan sombrero’s, taco’s en natuurlijk Tequila! Je kent het vast als shotje dat je drinkt met zout en citroen, maar er is veel meer te vertellen over deze toffe drank. De Mexicanen zijn niet voor niets zo trots op hun beroemde drankje. Ben je benieuwd waarom? In dit blog vertellen we je er alles over!

Elixer of the gods


Het ontstaan van tequila dateert al uit de tijd van de Azteken! Zij maakten namelijk een drank met gefermenteerde agave die ‘Pulque’ heet. In oude mythes lees je dat de bliksem een agaveplant deed opensplijten en het agavesap kookte. Dit noemde ze ook wel de ‘Elixer of the gods’. De eerste Tequila zoals wij die vandaag de dag kennen stamt uit de 16de eeuw. De Spaanse conquistadors hadden in die tijd te weinig brandy en besloten daarom de Algaveplant te gaan destilleren.

Zo wordt het gemaakt


Een drankje mag zichzelf niet zomaar tequila noemen. Hiervoor moet het voor minstens 51% uit gedestilleerde blauwe-weber agave bestaan. Een tequila van hoge kwaliteit wordt echter altijd met 100% agave gemaakt. Een goedkopere variant is aangevuld met suikkerriet.

De verschillende soorten


Dit Mexicaanse drankje is verkrijgbaar in verschillende varianten:

  • Blanco, silver of white: dit is een doorzichtige, ongerijpte drank waarin je de scherpe smaak van de agaveplant goed proeft
  • Golden, Joven of oro: ook deze drank is doorzichtig en dus ongerijpt. Er is karamel of eik extract aan toegevoegd voor een gouden kleur
  • Reposado: deze variant heeft minimaal 2 maanden gerijpt op eikenhouten vaten
  • Añejo: heeft minimaal een jaar gerijpt en heeft hierdoor een subtielere, complexere smaak dan de blanco
  • Extra Añejo: heeft een rijping gehad van minsten drie jaar. De smaak is zachter dan die van de andere varianten

Hoe drink je Tequila?


Wil je je favoriete drankje op de traditionele Mexicaanse manier drinken? Dan nuttig je hem puur. Een goede tequila drink je op kamertemperatuur en je slaat hem niet in één keer achterover maar nipt hem met kleine slokjes. In de rest van de wereld wordt deze drank vaak met zout en citroen genuttigd. Eerst zout, dan de drank en tenslotte bijt je in een schijfje citroen. De theorie is dat je hiermee de branderige smaak vermindert. Een leuke variant hierop is om het zout te vervangen door kaneel en de citroen door een schijfje sinaasappel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *